vrijdag 22 april 2016

zou het dan toch?...... of toch niet?

Het begint inmiddels net een soap te worden, met een wekelijkse aflevering.

Om eerlijk te zijn hebben wij de moed opgegeven voor een huis en hypotheek in Duitsland. Maar omdat we zelf toch wel het gevoel willen krijgen dat we er alles aan hadden gedaan, hadden we gisteren nog met 2 banken een afspraak en het leuke was ook nog dat onze eerdere bankdame bij ons had aangegeven dat ze met 1 van deze banken al had overlegd en dat een hypotheek niet mogelijk zou zijn omdat ik geen vast contract zou hebben.

Het kostte gisteren nog heel wat planning want zoon moest natuurlijk naar school en wij moesten beide werken. We hadden afgesproken dat vriend mij op kwam halen van het werk, we snel naar huis zouden rijden om zoon op de halen van de bso en dan gelijk door de rijden naar de bank in duitsland.
we hadden het net aan gered.

Wij hadden eerst een afspraak met dezelde bank mevrouw waar onze bank dame al contact mee had gehad.
we hebben haar het hele verhaal uitgelegd en alle bewijsstukken ook laten zien (rekeningoverzichten,loonstroken,werkgeversverklaringen,intentieverklaringen en alles omtrent het grond en het huis). Ze keek erna alsof ze ons voor de eerste keer zag en met ons, onze papieren.
Deze medewerkster van de bank gaf aan dat het niet mogelijk is omdat ik geen vast contract heb, maar dat er wel een andere manier is om dat te omzeilen: mijn loon zou dan minstens een half jaar op een duitse rekening gestort moeten worden, zodat ze kunnen zien dat er daadwerkelijk genoeg geld binnenkomt....... Dat biedt in elk geval perspectief....

Daarna hadden we een afspraak met een kleine regionale bank en hadden we een afspraak met de directeur, wij zijn heel eerlijk geweest en we hebben het hele verhaal verteld.
Hij snapte ons probleem en gaf ook aan dat Duitse banken zeer wantrouwend zijn om Nederlanders tegenwoordig een hypotheek te geven. Dat komt omdat jaren geleden heel veel Nederlanders naar Duitsland verhuisd zijn en daar hele oude boerderijen hebben gekocht. Ze betaalden niet en de boerderijen moesten weer worden verkocht en de banken verloren daar veel geld op. 
Daarnaast zijn de eu regels op 21 maart j.l gewijzigd waardoor consumenten bescherming geldt, je moet meer eigen geld meebrengen en je kunt niet meer zoveel lenen.
We hebben er 3 uur gezeten en veel informatie gekregen. Hij heeft aangegeven wat het beste was qua hypotheek, heeft voor ons de bedragen en looptijd en alle cijfers op papier gezet en als wij het ermee eens waren ging hij alles doorsturen naar de toetsingscommissie.
Hij gaf zelf aan dat hij geen reden ziet waarom wij geen hypotheek zouden kunnen krijgen. Het zou zelfs kunnen dat het alleen op basis kan van het inkomen van vriend. Hij was erg positief en gaf aan dat alle dossiers die hij had doorgestuurd naar de toetsingscommissie,  iedereen een hypotheek had gekregen en dat hij als directeur ook veel insprake had. 

Om eerlijk te zijn geloven we er niet meer zo in, want alles hebben we natuurlijk vaker gehoord de laatste jaren.
We hebben al onze spullen al doorgestuurd naar onze eigen Nederlandse bank , zodat we kunnen kijken naar een woning in Nederland.

Voor nu heeft de directeur alles doorgestuurd en ontvangen we volgende week bericht ervan.
Afwachten maar weer.......zucht..

5 opmerkingen:

 1. Pfff, jullie moeten wel veel geduld hebben! Sterkte met weer wachten.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat jij je salaris op een Duitse bank laat storten dat lijkt me een degelijk advies. Beter nog als je vriend zijn salaris zou laten storten.
  Jullie zijn niet getrouwd. Zou dat misschien invloed kunnen hebben op betrouwbaar overkomen? Ik weet niet hoe de getrouwden regels in Duitsland zijn tov Nederlandse wet.

  Het is natuurlijk niet slim van de voorgaande Nederlanders die vertrokken de aangekochte boerderij in de steek lieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas wel de waarheid, zeker in Ostfriesland... Vaak verkocht met verzwegen gebreken trouwens!(Die gebreken kosten geld, en dat was er niet vanwege maximale hypotheek) Dus opletten!

   Tot slot let er op dat je een KFW aandeel krijgt in je hypotheek. Dat is een soort van starterslening, die banken moeten aanbieden maar dat niet doen, want ze verdienen er niets aan!

   PS1, nog vragen? Vraag maar!

   PS2, misschien wil je het niet, maar trouw aub voor je uit Nederland vertrekt! Scheelt een boel ellende. Samenwonen zoals in NL wordt hier in DUitsland niet erkend! Weg naar Zelfvoorziening schreef er al eens over en is uiteindelijk ook getrouwd!

   Verwijderen
  2. Dit kan ik inderdaad bevestigen, het is beter en goedkoper om te trouwen voor je vertrekt :)

   Verwijderen
 3. Mocht je niet trouwen...bestudeer dan in elk geval de rechten en plichten die er(niet) zijn voor partners en wel voor gehuwden. Denk bv ook aan testament, in het buitenland val je toch onder andere wetgeving ook wat de erfenis betreft.

  BeantwoordenVerwijderen

wat gaat het nieuwe jaar ons brengen?

Een hele tijd geleden schreef ik over mijn nieuwe baan. Wat eerst voor maar 2 maanden zou zijn, is nu al 10 maanden mijn baan. Vorig jaar n...