zaterdag 28 januari 2017

het loopt altijd anders dan gedacht...

Het kopen van ons huis heeft toch een zeer grote aanslag gepleegd op onze spaarrekening. Hierdoor was ons spaarbedrag beneden onze minimale buffer van 10000 gekomen. Een maand na de overdracht van de woning hebben we ook ons dak laten vervangen ( wat ook een paar duizend euro heeft gekost). Daarnaast heeft man een paar honderd euro per maand moeten inleveren om zijn baan te behouden en werk ik ook 1 dag per week minder, waardoor er bij ons maandelijks gemiddeld 2500 euro binnenkomt. Weliswaar kunnen we maandelijks nog 500 euro sparen, maar het kost wel wat meer moeite dan voorheen. 
We waren de maand januari zeer goed begonnen doordat we deze maand maar liefst 1200 hebben kunnen sparen. 
En dan komt er altijd een kink in de kabel... onze auto moest voor de APK . En daar komt hij niet doorheen,  ondanks dat we vorige maand een nieuwe distributie riem erin hebben laten maken. Moet er eigenlijk meer aan gebeuren, dan dat de auto waard is.... chips, en nu?
We waren eigenlijk van plan om hem de APK te laten doen, dit jaar nog te rijden en eind dit jaar of begin volgend jaar een andere auto te kopen. Dan zouden wij onze buffer weer op orde hebben en dan apart voor een andere auto te sparen.
Maar deze auto laten maken gaat echt veel geld kosten. Terwijl we bij de dealer/ garage waren,  stonden er wat auto's en maakten we een ronde. Op alle auto's stond een prijskaartje van 15000 en meer.  Tja, erg jammer maar dat hebben we echt niet.
Totdat man zijn oog viel op een mooie auto, met flink wat ruimte voor groter wordende zoon met lange benen. Alleen er stond geen informatie bij...
Bleek dat ze de auto gisteren hadden binnengekregen. En hij was alleen door de wasstraat geweest, de rest moet nog gebeuren. De prijs was lager dan de rest van de auto's die in de zaak stonden, maar voor ons nog te hoog, zoveel spaargeld hebben we immers niet (meer). Toch maar even informeren wat we voor onze auto kunnen krijgen... viel echt tegen, nog geen 1000 euro. Tja, hij is immers al 16 jaar oud. Proefrit gemaakt en we zijn toch overstag gegaan en hebben de auto gekocht. .. over 2 weken kunnen we hem ophalen. Hij is dan apk gekeurd en is compleet nagekeken en een grote beurt gehad.
De oude ruilen we in .
We vinden het heel erg spannend,  We hebben nog nooit zo een "nieuwe" tweedehands auto gehad en dan ook nog zo duur..
Met deze aankoop is onze spaarrekening echt leeg en dat zit mij echt niet lekker, want ik heb liever wat achter de hand voor noodgevallen.
Dat word de aankomende maanden flink de hand op de knip. En zo snel mogelijk een buffer aanleggen.
Man heeft al aangeboden dat hij wat extra dagen gaat werken zodat er wat extra geld gaat binnenkomen. Ikzelf ga kijken of ik nog wat spulletjes kan verkopen via marktplaats en of ik kan bezuinigen op de boodschappen.
Aan de ene kant zijn we superblij met onze nieuwe auto, aan de andere kant voelt het alsof we qua financiën helemaal opnieuw moeten beginnen.
Ik zal jullie de komende tijd meenemen in onze reis hoe we onze buffer weer op peil willen krijgen en ik zal binnenkort een overzicht laten zien in onze inkomsten en uitgaves.

12 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat dat eng aanvoelt. Maar je bent al meteen begonnen met een plan, dan komt het ook snel weer in orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Troost je, ik zou het in dezelfde situatie ook precies hetzelfde gedaan hebben!
  Jammer van de buffer, maar je houd nog steeds iedere maand geld over dus dan komt dat echt wel goed.
  Succes met opbouwen!
  Ik probeer hier de spaarrekening ook flink omhoog te krijgen en de marktplaats verkopen liepen eerst als een trein, maar het is nu een beetje vastgelopen helaas :/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je man met financiële aderlating z'n baan kon behouden, is er dan wel de mogelijkheid om extra te werken? Zo slecht gaat het dan toch niet met dat bedrijf?

  Veel plezier van de auto en succes met de nieuwe buffer. Gaat vast lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Man werkt in 5 ploegendienst. Hij werkt 2 ochtenddiensten, 2 middagdiensten en 2 nachtdiensten. Daarna is hij 4 dagen vrij. In die 4 vrije dagen is er altijd wel iemand ziek in een andere ploeg die hij kan vervangen. Ze hebben loon in moeten leveren omdat het bedrijf over is gegaan op dit werksysteem. Hiervoor hadden ze 1 vrije dag minder en dat was voor de oudere werknemers te zwaar, vandaar nu dit rooster. Betekend wel dat iedereen 3 dagen per maand minder werkt.

   Verwijderen
 4. Ik ben benieuwd of jullie nu ook gaan overwegen een grotere buffer op te bouwen, nu blijkt dat de vorige buffer niet voldeed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hadden een grotere buffer. Wij hebben in augustus 30 duizend euro gebruikt voor de aankoop van ons huis. Het plan was daarna eerst weer een buffer op te bouwen van 10 duizend euro. En bovenop dat bedrag te sparen voor een auto (we verwachtten verder geen kosten meer te hoeven maken). Maar dat liep anders dan gepland

   Verwijderen
 5. Wat ik niet begrijp is dat de distributieriem werd vervangen, en een maand later de auto niet door de APK kwam. Waarom hebben jullie e.e.a. niet gecombineerd? De auto laten keuren, wetende dat de riem moest worden vervangen, en dan had je gehoord dat er nog (veel) meer moest gebeuren. Op dat moment had je de keuze kunnen maken de riem niet te vervangen. Die kosten had je dan niet hoeven betalen, je had heus wel hetzelfde inruilbedrag voor je auto gekregen, en dus had je nu dat bedrag overgehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achteraf gezien was het idd erg dom. Voordat we op vakantie gingen in oktober hebben we de auto helemaal na laten kijken en klein onderhoud laten doen. De verwachting was dat we de distributie riem zouden doen en daarna apk. Als we alles laten maken zou hij wel weer door de apk heen komen. Maar dan moeten we meer kosten maken dan dat de auto waard is. Daarom de overweging gemaakt om dan ook de apk te laten voor wat het is, ons verlies te nemen en nu voor een andere auto te kiezen

   Verwijderen
  2. Maar heb je nu meer uitgegeven dan je aan de reparaties kwijt zou zijn? En als de auto voor een goedkoper bedrag gerepareerd zou zijn zou je dan nog een jaar kunnen sparen en dan een andere auto kunnen kopen? Het gaat er tenslotte niet om wat 'men' de auto waard vindt maar wat jullie de auto waard vinden.

   Verwijderen
  3. eens met dagobert.

   Verwijderen
 6. Als je echt een auto nodig hebt, is het een belangrijke aanschaf. En de buffer komt de komende maanden vast wel weer!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tjonge we zitten echt in het zelfde bootje :-(

  BeantwoordenVerwijderen

nieuwe baan

Een aantal maanden geleden zat ik al te twijfelen.. wel of niet op zoek naar een andere baan. Inmiddels is het zover, 2 weken geleden ben i...