dinsdag 6 oktober 2015

........

ik zit er even helemaal doorheen.....

Zoon zit nu sinds augustus in groep 3. Toen hij in groep 2 zat was het al duidelijk dat hij in groep 3 niet zo goed zou meekomen als andere kinderen in zijn klas. In groep 2 was hij qua niveau al wat achter. Wij dachten dat dit kwam omdat hij de eerste 2 jaren van zijn leven doof is geweest en hij zijn achterstand eerst zou moeten goedmaken....
Omdat zoon  slecht meekwam op school, hij gaat wel vooruit, maar niet zo snel als ze zouden willen, is ons gevraagd om een dyslexie test bij zoon af te nemen. Aangezien hij moeite heeft met de cijfers en letters (alhoewel het de laatste tijd wat beter gaat, hij laat echt een stijgende lijn zien).
Bleek allereerst dat er iets fout was gegaan in de communicatie, want het ging om een psychologisch onderzoek en niet om een dyslexie test.... Vervolgens zijn wij nooit op de hoogte gebracht wanneer dit plaats zou vinden, ik kreeg opeens een email van een psycholoog, dat ze zoon hadden onderzocht.
Vanmiddag kregen we de uitslag........
En die heeft ons behoorlijk van ons padje gebracht....
Het staat nu zwart op wit, onze zoon is zwakzinnig.... dat is wat de resultaten van het onderzoek zeggen, hij heeft volgens onderzoek een  IQ  van 69.

Ik heb zelf in  het speciaal onderwijs gewerkt en moet eerlijk bekennen dat ik me niet kan voorstellen dat zoon zijn iq zo laag is. Er is ons zelfs verteld dat zwakzinnige kinderen nooit zelfstandig kunnen wonen en dat normaal basisonderwijs zeer lastig gaat worden.
Er gaat nu gekeken worden of er passend onderwijs op zijn eigen basisschool mogelijk is.

En zo staat even je hele wereld op zijn kop....

15 opmerkingen:

  1. Wat schrikken zeg! Vervelend dat dit niet goed gecommuniceerd is! Kan me voorstellen dat je wereld op zijn kop staat. Succes de komende tijd er zal een hoop op jullie af komen. Gr Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou nou een jongetje dat net in groep 3 zit na een test zwakzinnig noemen vind ik nogal wat. Ik weet van zoon die op zesjarige leeftijd een iq test heeft gehad dat het heel moeilijk is om op deze leeftijd het juiste resultaat te krijgen. Toen hij in groep 8 zat hebben ze een wisc test gedaan en daaruit kwam een heel genuanceerd beeld. Hij heeft een te wisselend beeld om een betrouwbaar IQ vast te stellen. Van hoogbegaafd tot beperkt begaafd.
    Misschien wat nader onderzoek..
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een enorme klap zeg.
    En vervelend dat jullie niet op de hoogte waren van het onderzoek. Op zich hoort volgens mij bij een dyslexieonderzoek wel een iq test. Het is wel prettiger als de ouders weten wanneer wat gebeurd en het kind zelf kunnen brengen.
    Ik vraag me wel iets af: is er bij het ondezoek rekening mee gehouden dat jullie zoon slechthorend is?
    Bij een iq test wordt veel gevraagd. Er is veel verbale communicatie.
    Als daar niet genoeg rekening mee is gehouden dan zou ik een second opinion test vragen bij een bureau gespecialiseerd in het testen van slechthorende jonge kinderen.
    Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan het niet vaak genoeg benoemen. Meestal word het verschil tussen verbaal en performaal iq bij elkaar opgeteld en dan gedeeld. Dit maakt dat kinderen vaak niet goed beoordeeld worden! tezamen met slechthorendheid lijkt me dit geen goed beelders geven.. Ik zou een gespecialiseerd team raadplegen wat ervaring heeft met slechthorendheid en ook een kinderpsychiater in het team heeft die beter iq kan beoordelen dan een psycholoog.

    Heel veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jeetje, wat een heftig nieuws zeg!! Al vraga ik me wel af of er wel rekening mee is gehouden dt hij een achtrstand van 2 jaar heeft op het gebied van horen. Dat is toch wel een flinke achterstand op zo´n jonge leeftijd en dat loop je niet 1,2,3 in natuurlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Raar, heel raar zoals dit gegaan is, en dus tijd voor een second opinion door jullie zelf gefaciliteerd. Ga naar de huisarts en laat jullie verwijzen. Grote kans dat dit nu onder de gemeente valt en jullie verder geen kosten hebben. Zo'n algemeen onderzoek neemt 2 dagdelen in beslag en wordt voor- en na besproken met de ouders. Jullie en de school moeten allerlei vragenlijsten invullen, maar dan is het beeld wel compleet.
    Dit klinkt als prutswerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nou ik sluit me bij voorgaande schrijvers aan, klinkt erg kort door de bocht en heel kwalijk dat jullie niet op de hoogte waren. Niet bij de pakken neer zitten (al kan ik me voorstellen dat je je rot schrikt) en zelf actie ondernemen. Natuurlijk heeft jaren, niet of slecht horen zijn effect. Het is een beetje alsof je een kindje uit de derde wereld test die geen toegang heeft gehad tot bepaalde zaken, die scoort waarschijnlijk ook heel slecht en niet omdat hij of zij dom is....
    Heel veel sterkte in ieder geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben zelf ook moeder en ik vind dit wel een erg kort door de bocht onderzoek.
    Ik werk zelf in de verstandelijk gehandicaptensector en dan met mensen met een zeer ernstige beperking.
    Bij een ernstige beperking gaan we altijd op zoek naar het voorkeurszintuig en dat zal in het geval van je zoon zeker niet het gehoor zijn. Voorkeurszintuig is het eerste zintuig wat je inzet bij je dagelijkse belevingen en wij, in de begeleiding benaderen client dan ook op het voorkeurszintuig.
    Nu op iq testen terwijl we achterstand in het gehoor hebben zonder hier rekening mee te houden is wel erg kort door de bocht.
    Zelf vind ik groep 3 altijd een 'spannende' groep. Het niveau van kleuter moet ineens een sprong gaan maken naar abstract denken. Want wat is bijv. 2+3 = 5 zonder dat je iets ziet.
    Vaak zie je bij verstandelijk beperkten dat dit één van de niveau's in het leven is waar ze blijven steken. Dus als kleuter blijven functioneren terwijl ze lichamelijk wel door blijven groeien.Vaak zie je bij deze mensen ook dat de omgeving ze zwaar overschatten en veel te veel vragen van een persoon die op dit niveau functioneerd.
    Voor jou wil ik alleen melden: ga op zoek naar iemand die veel meer begrip en inzicht heeft op het gebied van gehoorverlies voordat een test definitief gaat gelden. Reken er op dat als je niets doet deze test als leidend gaat werken naar alle beslissingen die in de toekomst genomen worden ( en ik kan dat weten uit eigen ervaring met mijn kind welke ook een beperking heeft ).
    Wens jullie veel sterkte en draagkracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Op zo'n jonge leeftijd een IQ test is nog niet geloofwaardig!! Onze zoon had bij een IQ test op zesjarige leeftijd een IQ van 69, hij is nu 8 en scoorde 106

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn (erg) slechthorende dochter werd door een psycholoog via het Audiologische Centrum in Leeuwarden getest (ze was toen 4) Niks over IQ of over niet-overbrugbare achterstanden. Wel werd geadviseerd de basis van het lezen en rekenen in een veilige omgeving te leggen; daar werd niet een 'gewone basisschool mee bedoeld. Erg!!. Vanaf haar 4E totdat ze naar groep 4 mocht ging ze op een school voor SH-kinderen en daarna gewoon naar de school in de buurt. We hebben (met hulp van het Audiol. Centrum. prima keuzes gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik word er erg boos van als ik je verhaal lees en gelukkig ben ik niet de enige die van mening is dat ze hier wel erg kort door de bocht gegaan zijn!!
    Ik ben ontwikkelingspsycholoog en een dergelijke uitslag zou een aanleiding zijn voor vervolgonderzoek, maar mag nóóit aangegrepen worden om maar meteen een label te geven. Het enige dat je zou mógen concluderen is, dat er een ontwikkelingsachterstand is en dat wist je zelf ook al, daar heb je zelfs ook een verklaring voor: twee jaar lang slechthorend zijn geeft nu eenmaal een achterstand.

    Laat je niet uit het veld slaan, ga praten met mensen die er écht verstand van hebben!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik word er erg boos van als ik je verhaal lees en gelukkig ben ik niet de enige die van mening is dat ze hier wel erg kort door de bocht gegaan zijn!!
    Ik ben ontwikkelingspsycholoog en een dergelijke uitslag zou een aanleiding zijn voor vervolgonderzoek, maar mag nóóit aangegrepen worden om maar meteen een label te geven. Het enige dat je zou mógen concluderen is, dat er een ontwikkelingsachterstand is en dat wist je zelf ook al, daar heb je zelfs ook een verklaring voor: twee jaar lang slechthorend zijn geeft nu eenmaal een achterstand.

    Laat je niet uit het veld slaan, ga praten met mensen die er écht verstand van hebben!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik kan me goed voorstellen dat je er helemaal door heenzit. Dit zijn geen dingen die je verwacht.
    Ik zou je willen aanraden om een nonverbale test te laten doen om zijn IQ te laten testen. De reden waarom ik jeditaanraad is omdat mijn zoon op 5 jarige leeftijd een score haalde van 54....
    Ik heb toen een andere test aangevraagd en de score was toen 69. nog laag maar al wel beter. mijn zoon moest door deze score toch naar het ZMLK. Ookal was ik het er niet mee eens. maar door en zijn autisme en zijn achterstand zou dit de beste optie zijn.
    toen hij 13 was werd hij weer getest en werd ik opgebeld door een erg opgewonde psycholoog...
    Zijn score op nonverbaal bleek 106 te zijn. \hij moest van school af......Dit had zij nog nooit meegemaakt in haar hele loopbaan...Jammer maar helaas voor mijn zoon. \hij heeft nooit goed onderwijs gekregen zit met zijn gewone \iq tussen mensen met een verstandelijke beperking kan nergens geplaatst worden .....Moraal van dit verhaal....volg je hart...jij weet het beste hoe je kind inelkaar zit. als je het er niet mee eens bent, vecht voor je kind.
    Zelf ben ik wijzer geworden door deze ervaring en ik ben continue bezig om mijn andere kinderen met dezelfde beperking zo goed mogelijk te begeleiden en op de goede plek te krijgen.
    Soms wordt dit me niet in dank afgenomen, maar ik ga door!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Helaas gaat het wel vaker zo met IQ testen, zelfs wel eens meegemaakt dat de score vooraf al bijna vast stond. Neemt het heft heel snel in eigen hand anders zal deze IQ test je zoon blijven achtervolgen zoals iemand anders ook al opmerkte.Snel je bezwaren kenbaar maken en een second opinion aanvragen op een plek waar ze rekening houden met zijn gehoor problemen.Succes!

    BeantwoordenVerwijderen

wat gaat het nieuwe jaar ons brengen?

Een hele tijd geleden schreef ik over mijn nieuwe baan. Wat eerst voor maar 2 maanden zou zijn, is nu al 10 maanden mijn baan. Vorig jaar n...