zondag 7 februari 2016

recept voor stoofperen

Ik hou erg van koken en bakken. Door de weeks heb ik er niet zoveel tijd voor, dat probeer in dan in het weekend weer goed te maken door veel zelf te koken en met verse ingrediënten. Het zelf koken en bakken is veel goedkoper en lekkerder dan kant en klaar.
vandaag deel ik een recept voor stoofperen met jullie:

Ingrediënten :
*Stoofperen, ik nam ongeveer 1 kilo.
afgelopen week bij de aldi in de aanbieding 1,5 kilo voor 0,99 cent
*Rode Wijn, ongeveer een halve liter, wij drinken niet, maar ik had nog een fles staan uit kerstpakket van vriend. Als je niet van wijn houdt kun je ook zwarte bessensap gebruiken
*Steranijs
*Pijpje kaneel
*Vanillesuiker,  uiteraard niks beters dan zelfgemaakt , zo'n 50 gram, mag ook meer als je van zoet houdt.

Je schild de stoofperen en snijd ze in 4 parten.
spoel ze even af met water.
je doet ze in een pan samen met het pijpje kaneel en het steranijs en de suiker. Vervolgens voeg je de rode wijn toe,  tot alle peertjes volledig bedekt zijn met wijn.
Vervolgens breng je het aan de kook en zo gauw het kookt draai je het vuur zo laag mogelijk en laat je de peertjes minstens een uur stoven. Als ze klaar zijn is de wijn bijna volledig ingekookt en heb je een stroperige saus en heerlijk paarse stoofpeertjes.
ook heerlijk met een bolletje vanille ijs.







Eet smakelijk

12 opmerkingen:

  1. Ik stoof en weck altijd zonder kruiden, alleen wat suiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stoofperen zijn mijn vriend en ik ook gek op. Wij eten ze ook wel ipv groente bij de avondmaaltijd. Overigens kun je ook aangemaakte siroop van zwart fruit (bramen, zwarte bessen, enz) gebruiken om de peren in te koken, blijven ze ietsje lichter maar smaakt net zo lekker vind ik.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  3. i.p.v. rode wijn gebruik ik altijd een literfles vruchtenwijn (op ong. 2 kilo stoofperen) Deze wijn is goedkoop en zoet, ik die er verder geen suiker bij!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een goed idee. Volgende keer zal ik dit proberen. Bedankt

      Verwijderen
  4. In plaats van wijn gooi ik er altijd roosvicee ( vruchtenmix ) door.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. gisteren nog stoofperen gekookt. Ik doe er port bij en perensuiker. Alleen een kaneelstokje.Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Omdat we hier niet allemaal tegen suiker kunnen kook ik ze altijd met honing en kaneel. Net zo zoet maar veel gezonder:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas, gezonder is honing niet...zodra je het boven de 40 graden verhit, is het gewoon suiker en heeft al zijn goede eigenschappen verloren.

      Verwijderen
  7. Alleen koken met een bodempje water en een kaneelstokje werkt ook prima. De smaak is er niet minder om en de kleur ook niet.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn man maakt ook vaak stoofpeertjes, maar ik geloof dat hij er alleen maar water bij doet. Ik zal hem jouw recept eens geven.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik doe er kruiden naar smaak en appelazijn bij met klein beetje suiker. Naderhand heb je dan je alternative glühwein :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Anijs had ik nog nooit door de peren gedaan. Ga ik zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijne dagen

Wij wensen jullie fijne feestdagen. Geniet, en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.