zaterdag 2 januari 2016

huis met een staartje...

Allereerst voor iedereen nog een gelukkig nieuwjaar..
Voor iedereen betekend dit een nieuw jaar en ook nieuwe kansen, zo ook voor ons...

Op 28 december kregen we maar liefst van 2 banken te horen dat ze ons voor de desbetreffende Duitse woning  een hypotheek kunnen geven. 
Zowel onze eigen Nederlandse bank als ook een bekende Duitse bank willen ons het volledige bedrag lenen.

Wijzelf zitten nog heel erg te dubben bij welke bank we de hypotheek gaan afsluiten.
Bij beide banken nemen we een annuïteiten hypotheek Met het enige verschil dat we in Nederland 30 jaar lang ongeveer 700 euro gaan betalen en als we extra willen gaan aflossen dat ons maandbedrag naar beneden zou gaan.
In Duitsland zouden we hem aangaan voor 27 jaar en dan de eerste 10 jaar  bijna 1000 euro per maand gaan betalen en daarna ongeveer 700 euro per maand en als we extra gaan aflossen we dit niet gaan merken in onze maandlast, maar dat de looptijd hiermee korter word...

Ik heb de HRA niet meegenomen in deze bedragen, omdat we dit echt als extra zien

Aan de ene kant zou het te gek zijn om na 20 jaar te kunnen zeggen dat we hypotheekvrij zijn, maar we kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken..
Ik ben nu 30 en we hebben een zoon van 7 maar we hebben wel een wens voor een tweede kindje. Ik werk nu 3 dagen in de week, maar voor hoelang nog?
En kunnen we dan de eerste 10 jaar die bijna 1000 euro per maand betalen, en daarna 700 euro per maand?

We sparen nu zo'n 7500 tot 10000 per jaar, en dit kan omdat ik werk. We zouden dit geld kunnen gebruiken als extra aflossing en daarmee ons maandbedrag naar beneden kunnen brengen, dan zijn we niet verplicht om maandelijks een hoog bedrag te moeten betalen.

Het negatieve van onze nederlandse bank is dat we voor de koop van de woning kosten zouden moeten maken.
Wij zouden een taxatierapport moeten laten maken en advieskosten moeten we betalen.
Terwijl dit bij een Duitse hypotheek al in de hypotheek verwerkt zit..

Ons hart gaat toch uit naar een hypotheek bij onze eigen Nederlandse bank, wat zouden jullie doen?

Vooralsnog hoeven we nog niet te kiezen, want na alle ervaringen en tips  van welwillende lezers en vrienden en nadat we zelf hebben geïnformeerd bij de gemeente hebben we de verkopende partij laten weten dat we het huis willen kopen voor de vraagprijs, maar dat we als voorwaarde hebben dat het huis leeg moet zijn voordat we het koopcontract tekenen.

De makelaar geeft aan dat het allemaal niet zo moeilijk is om de huurster uit de woning te zetten nadat we het hebben gekocht, maar wij delen deze mening niet, en zelfs de Duitse bank heeft ons geadviseerd het niet te kopen als de huurster er nog inzit.

Wij hebben 3 dagen geleden de makelaar dit laten weten, dus we wachten het af...

10 opmerkingen:

  1. Mijn gevoel neigt in dit geval naar de Nederlandse; dan heb je wel eenmalig de kosten, maar daar betaal je dan - als je die contant betaalt - geen rente over. En je hebt dus hetzelfde bedrag en je maandlasten dalen bij aflossing. De looptijd inkorten kan altijd, afbetaald is immers afbetaald. Ik weet niet hoe het zit met de HRA via een Duitse bank, maar als je dat als extra ziet, hoeft dat niet echt uit te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ook de HRA krijg je op een duitse hypotheek. Je hebt recht op de HRA als je werkt in Nederland en dan maakt het niet uit waar je de hypotheek hebt

      Verwijderen
  2. Ik zou gevoelsmatig voor de Nederlandse gaan, dit omdat je ervoor kan kiezen extra af te lossen en dat de kosten dan dalen. Qua vertrouwen is een Duitse bank natuurlijk ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou de nederlandse bank kiezen. Dat rapport kost geen 120*300 euro. Ik meen dat het onder de 500 euro bleef. Een deel van de kosten die je maakt mag je opvoeren bij de belastingdienst. Wij kregen voor het eerst in jaren zorgtoeslag.. Omdat ons inkomen zo laag was.
    Denotaris had een sterretje gezet bij de aftrekbare kosten.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zitten heel wat haken en ogen aan.. Te veel om te schrijven, dat gaat sneller per skype.. Zijn jullie per skype bereikbaar?
    Gr. Onno

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hallo, informeer ook naar de kosten die je moet betalen voor het " eintragen in het Grundbuch". wij moesten dat direct betalen aan de notaris en dit werd niet bij de hypotheek kosten mee verwerkt, ongeveer 8000 euro.
    kom dus niet voor een verrassing te staan .
    groet, Nicol

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Nederland financieren ze in 2016 maximaal 102% van de waarde van de woning. En in duitsland moet je alle extra kosten zelf financieren, hieronder vallen de makelaarskosten, de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Zijn dit de kosten die je bedoeld? Of zijn dit nog weer andere kosten?

      Verwijderen
    2. Wij hebben in de hypotheek in Duitsland ook de makelaarskosten 5,95% de notariskosten 2,5% en de belasting 5% mee genomen + nog een deel renovatie.

      Persoonlijk zou ik gaan voor de Bank in Duitsland. Je bent dan veel meer aan het integreren in waar je woont en dat is naar mijn mening wel goed.

      Verwijderen
  7. Uit ervaring zou ik je zeggen, zorg dat de huurster eruit is voor je koopt.
    Ook al wil ze meewerken ook in Nederland viel het eg tegen het huis leeg te krijgen. Groetjes, Thea

    BeantwoordenVerwijderen

Fijne dagen

Wij wensen jullie fijne feestdagen. Geniet, en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.