donderdag 5 februari 2015

budgetkoken

Ik koop per week erg veel groente en fruit. Ik gok in totaal iets van 5 kilo groente.

Ik koop elke week vers in en kan alles minstens een week goed houden in de koelkast. behalve dan de ui, knoflook en aardappel
Wat ik als basis altijd in huis heb zijn de volgende soorten:

  • uien
  • knoflook
  • aardappels
  • tomaten
  • komkommer
  • courgette
  • prei
  • bleekselderij
  • champignons
  • paprika
  • wortels
  • bos/lente uitjes
  • verse kruiden
soms heb ik wel eens iets te lang liggen , maar ook dat gaat wel op, meestal een pastasaus oid.

Ik merk dat sinds ik als doel heb gesteld om minder buiten de deur te eten en meer zelf te koken, we ook gezonder zijn gaan eten en dit heeft weer effect op het afvallen. Gemiddeld gaat er toch een kilo per 2 weken af, zonder er iets voor hoeven te toen.

Meestal is de vrijdagavond of de zaterdag bedoeld voor de boodschappen, vooral nu ik zo druk ben vind ik het fijn om alle boodschappen 1x per week te doen (eventueel nog een broodje halen)

En gezond en snel hoeft ook niet eens veel te kosten, kijk maar eens mee wat je met wat restjes kunt maken:

 ingrediënten:
  • 1 prei (in de aanbieding tot en met vrijdag 500 gram voor €0,39 bij de A.ldi, van hollandse bodem)
  • 1 courgette (mag ook een halve als je die overhebt)
  • paksoy  (hoeft niet, mag wel)
  • spinazie (ik had nog een restje verse spinazie liggen, hoeft niet, mag wel)
  • visfilet, maakt niet uit welke soort (deze had ik toevallig nog in de diepvries, panga geloof ik)
  • rijst  (maakt niks uit welke soort, kan zowel bruin als wit)
  • beetje zout en peper om op smaak te brengen

1. zet eerst de rijst op in ruim water  (1 kopje rijst op 2 kopjes water), doe er zout naar smaak bij.
2. was en snij de groente in hapklare brokken ;)
3. snij de visfilet in stukjes en kruidt ze met wat peper en zout
4. bak ondertussen de groente in een pan met wat olie (any oil will do the job), vuur niet te hoog want dan krijgen je groentes een zwart randje en dat is niet lekker. Als richtlijn kan je aanhouden: als de courgette wat zacht wordt dan is het goed.
5. roerbak de vis even op hoog vuur, maakt niet zoveel uit of je vis uit elkaar valt, waar het naartoe gaat hangen ook geen schilderijen laten we maar zeggen ;)
6. alles bij elkaar op een bordje mikken en eet smakelijk!!!

Ik gebruik dit veel als basis, in principe kan je alle soorten groenten ervoor gebruiken. Ook kan je het afwisselen met pasta en eventueel kan je er een boursin ofzo doorheen doen (wij houden niet zo van sausjes, dus voor ons is dit voldoende).

Je kunt het maken met restjes die je nog hebt liggen en het staat gegarandeerd binnen 30 minuten op tafel


2 opmerkingen:

  1. Grappig hoe iedereen dat anders omschrijft. Wij zeiden vroeger thuis altijd 'je maag heeft toch geen oogjes' en bij mijn vriend thuis wordt dat omschreven als 'het is donker waar het aankomt'.
    Leuk idee om de vis even te roerbakken! Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik dat ook maar eens ga proberen. Ik ben daarnaast ook helemaal fan van lekkere, makkelijke, gezonde en snelle recepten. Je kan er eigenlijk nooit genoeg hebben!

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze vis eet ik niet Google maar eens op pas op met pangafilet. Heb een uitzending op tv gezien brrr gruwel me er nu voor.

    BeantwoordenVerwijderen