zondag 6 maart 2016

pijn!!!

Ik ben inmiddels al weer een aantal weken full-time bezig met de cursus.
ik merk aan mijn lichaam dat het allemaal te veel is.
een aantal dagen nadat ik ben begonnen met de cursus begon ik griep te krijgen. Ik ben niet snel van het thuis blijven en vooral niet bij een cursus. Een paar paracetamol innemen en ik kan er weer tegenaan. 
Ik zat een paar keer met koorts in de schoolbanken. Omdat veel mensen op dat moment last hadden van de griep heb ik er niet veel aandacht aan geschonken. Opeens kreeg ik last van mijn kaak, heb ik wel vaker want ik heb elk jaar wel last van bijholte ontstekingen. Om de pijn wat dragelijker te maken nam ik paracetamols om de dag door te komen. Toch viel het me op dat ik wel vaak last had van mijn tanden. 
En een bekentenis, ik ben als de dood voor de tandarts. Dat is ook de reden dat ik al 15 jaar niet naar de tandarts van geweest. Ik heb dan ook nog nooit wat met mijn gebit gehad, geen pijn, geen gaatjes, volgens de tandarts in mijn vroegere jaren een goed en stevig gebit.

En toch heb ik het idee dat mijn klachten van mijn gebit afkomen. Soms heb ik echt verschrikkelijke pijnen in mijn kiezen, een dof en kloppend gevoel. Soms duurt deze pijn een paar minuten, soms een paar uur. Meestal heb ik geen pijn en zo opeens komt het opzetten en gaat ook zomaar weer weg voor een paar dagen.
Vorige week had ik zoveel pijn dat ik het zat was en de tandarts van gebeld voor een afspraak. (Er is maar 1 tandarts in het dorp en daar gaan zoon en vriend ook naartoe). Ik heb de situatie aan de telefoon uitgelegd aan de assistente, heb ook aangegeven dat ik al jaren niet meer van geweest en dat ik al een paar weken last heb van pijn. Het oordeel van deze assistente was keihard: sorry we kunnen je niet helpen.....

Het was net of het lot ermee speelde, de dag erna was ik pijnvrij en het was net of er niks was gebeurd. Tot gisteren, we zaten in de auto om boodschappen te doen. Opeens kreeg ik steken in mijn kaak en tanden en verging ik van de pijn. Een paar minuten later was het over. De rest van de avond verging ook zo, soms een paar seconden/minuten pijn en daarna een paar uur niks, toen ik naar bed ging had ik ook geen pijn. Vannacht werd ik opeens wakker van de pijn, die een paar minuten duurde en toen zakte het weer af en heb heerlijk geslapen. Bij het wakker worden weer niks aan de hand en terwijl ik dit blogje type voel ik een drukkend gevoel.

Ik snap er helemaal niks van, ik heb altijd gehoord dat als je kiespijn hebt, je verschikkelijke pijn hebt en zelfs met pijnstillers het niet uit te houden is. En dat heb ik juist niet.

Ik ben echt verschrikkelijk bang voor de tandarts  en als ik geen pijn heb durf ik gewoon niet een afspraak te maken.
in mijn achterhoofd weet ik dat er iets niet goed is met mijn gebit, nu maar genoeg moed hebben om die afspraak te maken en daadwerkelijk ook te gaan...

15 opmerkingen:

 1. Als ik jouw was zou ik toch een tandarts zoeken die wel een afspraak met je wil maken. Het is nu wachten op grote problemen. De pijn kan nu af en toe weg zakken maar het kan net zo goed zijn dat de pijn terug komt en het voor je niet te harden is. Als je dan geen tandarts hebt wordt het een groot drama. Moet je in zo'n situatie een tandarts hebben, zal deze eerder tanden trekken dan proberen ze te besparen. Immers jij vond het niet nodig onderhoud te laten plegen! Er zijn ook tandartsen die je helpen met behulp van een roesje en verdoving. Mijn kleinkind is onlangs zo geholpen en had er geen weet van. Mijn advies zoek nu een tandarts om je te helpen en ga niet wachten totdat de pijn ondraaglijk wordt, want zover zal het echt komen. Ik ben geen tandarts of assistente! Advies stop je kop niet in het zand!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb deze winter 2x griep gehad. De 2e keer kreeg ik ook zo met vlagen kiespijn; en dat terwijl ik een prothese heb!. Het waren dus ontstoken holtes. Kan dus ook zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Of bespreek het met je huisarts, misschien heeft hij een ander idee en stuurt je voor foto's door of naar specialist.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai, ik heb zelf goede ervaringen met een angst-tandarts. Deze zijn gespecialiseerd in (extreem-) angstige patiënten zoals ik zelf ben.
  Ik heb destijds contact opgenomen met mijn ziektekostenverzekeraar, hen het verhaal uitgelegd, en zij zochten voor mij een tandarts gespecialiseerd in angstige patiënten. Ik ben uiteindelijk een traject ingegaan en zij heeft mij voor een héél groot deel van mijn angst afgeholpen.

  Ik raad je echt aan om een goede arts te zoeken die is opgeleid en ervaring heeft met angstklachten. Ook als je huidige pijn niet afkomstig is vanuit je kiezen, zoals anoniem hierboven beschrijft is het toch fijn om een goede arts te vinden die wel begrip heeft voor jouw angsten.

  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat kiespijn voortdurend(!) aanwezig is en echt niet weg bij vlagen weg gaat. Succes en als je vragen hebt dan hoor ik het wel. Groetjes Astrid. C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was precies wat ik je ook wilde adviseren. De kans dat je in je leven nooit meer een tandarts nodig hebt is nihil, nix, nada. En nu geeft je lijf aan dat er in ieder geval af en toe iets echt goed fout is.
   Zoek zo'n angsttandarts (en vraag aan de verzekering of ze dit willen vergoeden. Vragen kost niets, en is een gratis lot op een vergoeding of vergoedinkje) Alsjeblieft. Voor jezelf.

   Verwijderen
 5. Klinkt eerder als ontstoken holtes...maar idd misschien wel beter even naar huisarts en tandarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt als zenuwpijn. Kun je krijgen bij stress van ziekten of emoties. Niet alleen in je kaak, maar ook op andere plekken in je lichaam. Plotselinge, flitsende, stekende pijn. Als het weg is, is het ook compleet weg. Dat is niet zo bij ontstekingen in de kaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Of een vorm van aangezichtspijn.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tegen tand/mondpijn helpt geen paracetamol. Bij deze klachten werkt ibuprofen. Maar zorg ook dat je bij een angst tandarts komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kan ook zijn dat je je kaken onbewust teveel klemt. Daar kan je ook behoorlijke pijnklachten door krijgen. Google maar eens op kaakklemmen of gnatoloog (arts/tandarts die zich hier mee bezig houdt)of fysiotherapeut gespecialiseerd in kaakklachten.

  En als er ergens in je lichaam ontstekingen hebt, zoals bijholteontstekingen of griep of verkoudheid, kan dat ook effect hebben op je (kaak)gewrichten.

  Sterkte met je zoektocht!

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken de klachten. Bij mij was het een vorm van aangezichtspijn veroorzaakt door verkeerde stand van de kaak. Ik heb een soort beugel gehad die ik 's nachts in moest doen. Ben er via de tandarts bij een gespecialiseerde tandarts/kaakspecialist terecht gekomen. Had af en toe ook verschrikkelijke oorpijn. Kwam alles van die kaak vandaan. Die beugel heeft heel goed geholpen. De aangezichtspijn is weg en ook de andere pijnklachten. Als ik jou was vroeg ik een doorverwijzing naar een kaakspecialist. Sterkte met de pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, ik voel helemaal met je mee! Ik vind de tandarts ook verschrikkelijk. Kun je niet iemand anders voor je alten bellen, zodat jij het niet hoeft te doen? Of een speciale angst tandarts opzoeken?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik raad je dringend aan om een tandarts te zoeken en er heen te gaan. Ik wil je niet bang maken maar de afgelopen drie jaar heb ik vijf keer een zenuwontsteking en wortelkanaalbehandeling gehad, de klachten die je beschrijft klinken heel bekend. Als je zenuw ontstoken is komt de pijn op, en zakt dan weer af, tot er een moment komt dat de pijn niet meer wegzakt en dan is het onvoorstelbaar pijnlijk. De pijn wordt erger in de avond en 's nachts. Wat inderdaad ook kan is pijn door het klemmen van je kaken als gevolg van stress, daar kun je ook ontstekingen in de kiezen weer van krijgen door de continu irritatie. In een periode van overbelasting /minder weerstand heb je meer kans dat een geïrriteerde zenuw overgaat in een ontstoken zenuw. Dus echt gaan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh als de pijn heel erg is kun je ook een paracetamol en een ibuprofen 400 mg tegelijk nemen dat helpt vaak wel goed, paracetamol alleen doet niets

  BeantwoordenVerwijderen
 14. een paar jaar terug heb ik ook enorme pijn gehad in mijn kiezen (dacht ik). Nadat de tandarts het absoluut had uitgesloten dat het iets in tanden, kiezen, tandvlees en zenuwen was, heeft ze mee doorverwezen naar fysiotherapeut gespecialiseerd in kaak- en gezichtsklachten. En ja, dat was het dus. Mijn spieren anders gebruiken en weten hoe ik mijn kaak kan ontspannen: weg ellende! en ja, het speelde inderdaad op in een tijd van stress. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijne dagen

Wij wensen jullie fijne feestdagen. Geniet, en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.