woensdag 23 maart 2016

over mijn grens heengegaan

Een paar weken geleden schreef ik over een grote angst van mij, die ik ervoor eigenlijk nog nooit heb uitgesproken: mijn angst voor de tandarts. Hier.

Nadat ik het tegenover jullie had uitgesproken was mijn pijn geheel weg. Ik denk dat het toch te maken heeft gehad met een combinatie van ziek en stress. Ik ben nu al weer een tijdje pijnvrij.

Toch ben ik na gaan denken over wat kruidigmeisje schreef: de kans dat ik de rest van mijn leven nooit meer dan tandarts nodig ben, is nihil.

Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb een afspraak gemaakt. En vanmorgen was het dan zover, na 15 jaar niet te zijn geweest, zat ik vanmorgen voor het eerst weer in de tandarts stoel. Al ging het niet zonder slag of stoot.

Ik wist vorige week al dat ik vandaag de afspraak had en heb de afgelopen week de meest verschrikkelijke nachtmerries gehad over tanden die zomaar uitvielen en verdovingsspuiten. Ik heb dus weinig nachtrust gehad afgelopen week.
Ik zat echt te klapperen en trillen van angst vanmorgen.  " mijn " tandarts was echt heel erg begripvol voor de situatie en heeft goed en rustig uitgelegd wat ze ging doen.
ze heeft foto's gemaakt en de boel nagekeken. Helaas heeft 15 jaar zonder tandarts wel de nodige concequenties gehad. Maar dat was natuurlijk te verwachten.
Ze heeft me een paar keer geprezen om mijn moed om na 15 jaar toch te komen en dat ze het super vond dat ik wel altijd met mijn zoon naar de tandarts ga.

Het oordeel was dat ik 3 gaatjes heb en het liefste wil ze een van mijn doorgekomen verstandskiezen verwijderen. (Dat is echt voor de langere termijn) En van 2 tanden tandsteen verwijderen.

Het viel mij en ook de tandarts alles mee zo na 15 jaar. Ze gaf aan dat ze kon zien dat ik mijn tanden goed verzorgde. En ze verwachtte na deze renovatie weinig spannends meer en dat ik in vervolg wel afkon met een controle per jaar.
Ze heeft keurig netjes een offerte gemaakt en ervoor gezorgd dat alles precies in mijn tandarts verzekering past qua kosten.

Het gaat volgende week gebeuren, dan gaat ze boren en vullen. Ze trekt daarvoor 2 uur uit.
Precies op mijn verjaardag, maar ik wil er ook wel gewoon vanaf zijn, dan kan ik er voorlopig weer even tegenaan.
Ik ben heel zenuwachtig en bang, maar aan de andere kant ben ik er ook wel klaar voor denk ik..

Bedankt voor jullie reacties, want zonder jullie steun had ik het niet aangedurfd 

7 opmerkingen:

 1. Wat goed at je al bent geweest. Ja soms heb je even een zetje nodig en begrijpende woorden.

  Zo te lezen komt het de volgende afspraak helemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superstoer en moedig van je! En zo te lezen is je tandarts erg lief. Alvast heel veel succes en probeer je niet al te druk te maken. Ik weet dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is, want ik ben ook geen tandartsheld...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier nog zo een.. ik ben ook ontzettend bang voor de tandarts en net zoals jij eens ruim 10 jaar weggebleven, maar toen liep ik ook zowat tegen de muur van kiespijn.
  Nu ga ik wel met regelmaat maar probeer er ook met regelmaat onderuit te komen ook al heb ik een super lieve tandarts.

  Ik wens je heel heel veel sterkte en vind het super goed dat je nu toch onder behandeling bent.
  Vraag een goede verdoving dan valt het vast allemaal mee (zei de held) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooooohhhh! Wat dapper van je!
  Niet alleen nadenken, maar ook nog actie. En strak door naar de vervolgactie! En je niet laten verslaan door je angst en nachtmerrie enzo. Petje af hoor!
  Zo knap.
  Sterkte met de vervolgsessies. Zorg je na elke sessie dat je goed wordt vertroeteld? Dat heb je echt wel verdiend dan hoor.
  En heb je jezelf al beloond voor deze dappere interne-spoken-versla actie? Want ook dat heb je best verdiend! Dan mag je gewoon, nl
  https://www.youtube.com/watch?v=o5uvsEs79hM

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed dat je gegaan bent, ik ben ook bang. ( een keer 7 jaar niet geweest ) nu ga ik een keer per jaar maar wel met lood in mijn schoenen. Mijn dochter is 9 en ik wil laten zien dat het allemaal niet zo erg is. ( gelukkig is zei hellemaal niet bang )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel erg goed van je om te gaan. Je zult er echt geen spijt van krijgen, want een goed gebit is goud waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Complimenten! Drie gaatjes, dat valt mee....tandsteen is ook te doen...en die verstandskiezen hebben nog geen haast. Knap hoor dat je het meteen ook aanpakt.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen

eindelijk is het dan zover.....

Bijna 3 jaar na het kopen van onze woning is het dan zover.. Op 1 juli worden onze zonnepanelen geïnstalleerd. 12 stuks krijgen we er, da...