zaterdag 30 januari 2016

twijfels...

Zo nu en dan zijn er echt hard aan het twijfelen of de wel de goede keuze maken om een woning te kopen in duitsland.

Als wij een woning zouden willen kopen in Nederland hadden we er zelfs al een tijd kunnen wonen.
we zitten echt in dubio of de wel echt de overstap naar Duitsland moeten maken of dat we hier vlakbij onze beide banen gaan wonen.

We hebben namelijk een woning gezien op een paar kilometer vanaf onze werk. Er is vlakbij de woning een treinstation, dus mijn en vriend zijn reistijd zal dagelijks worden verkort.
voor vriend zal het zo 15 minuten duren voordat hij vanaf deze woning op zijn werk is met de auto en ik zal er met de trein een half uur over doen. Het nadeel een kleine woning en een hoge vraagprijs 220000 euro.
Daarnaast hebben we een zeer mooie woning bezichtigd in duitsland met veel ruimte, de basis van de woning is zeer goed, maar er moeten nog wat kleine dingetjes worden aangepast. Deze woning heeft wat grond erbij en staat in een dorp waar wel alle voorzieningen dichtbij zijn. Vanaf deze woning zal vriend een half uur moeten rijden enkele reis (vanaf onze woning nu moet hij 45 minuten enkele reis rijden maar zijn werk). Ikzelf moet nu zo'n 1,5 uur rijden met de trein en bus enkele reis en verwacht vanaf de woning in duitsland dezelfde hoeveelheid tijd enkele reis kwijt te zijn.
Daarnaast zal ons woongenot dan wel groter zijn. En dat alles voor de vraagprijs van 165000.
Voor de bank maakt het echt niet uit. Wij willen graag een hypotheek bij onze bank in Nederland omdat we deze linear kunnen aflossen en dat kan in duitsland niet.

Nog even een update over de andere woning die de hebben bekeken, waar de huurder inzat :
Wij hebben de makelaar vorig jaar december laten weten wat onze voorwaarden waren voor het kopen van deze woning, en tot op heden nog helemaal geen reactie terug gekregen, dus heb ik vandaag de makelaar laten weten dat het niet doorgaat en dat er inmiddels een andere woning hebben gevonden.

We gaan er nog maar eens een nachtje over slapen

15 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar. Wij hebben ook eens op het punt gestaan om een huis vlak over de grens te kopen. Prachtige locatie, vrijstaand, volledig onderkelderd,..., ik kan nog wel even doorgaan.
  Wat ons er uiteindelijk toch van weerhield is dat vrij veel mensen uit onze omgeving die de stap al gemaakt hadden weer terugkeerden zodra ze kinderen kregen. Nu wij zelf ook kinderen hebben begrijp ik dat nog des te beter. We hadden moeten kiezen tussen dagelijks een stuk rijden naar een Nederlandse school, of een Duitse school. Met dat laatste is op zich niks mis, maar het heeft wel enorme gevolgen voor je toekomst als gezin. Je krijgt dan echt 'Duitse' kinderen met een op Duitsland georiënteerd leven en later ook loopbaan.
  Wat het voor jullie ook wordt: ik wens jullie veel succes met het vinden van een mooi Thuis.
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Dat is ook precies hetgene waar we tegenaan lopen. Nu hebben we al een zoon van 7 en die voelt zich op zijn huidige school niet op zijn plek. Maar de vraag is of we hem dan dagelijks naar een Nederlandse school brengen of naar een Duitse school een straat verderop.

   Verwijderen
 2. als ik dit stukje zo lees dan zou ik niet eens twijfelen.
  zie je jezelf in huis 1 wonen na je pensioen ?
  zie je jezelf in huis 2 wonen na je pensioen ?

  en wil je je de meeste tijd doorbrengen in je huis of op je werk ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut in het huis in duitsland. Vooral ook omdat we gezinsuitbreiding willen als ons dat gegeven is. En dan wil ik ook minder of stoppen met werken.

   Verwijderen
  2. Het zou mij niet uitmaken of mijn kinderen Duits zouden worden als ik in Duitsland ging wonen. Het lijkt me niet meer dan logisch om je in een ander land aan te passen.
   Die lange reistijden lijken me een groter probleem. Om die reden zijn wij verhuisd en nu hoeft manlief maar 12 km te rijden en geen 120 km naar zijn werk.
   Als je in Duitsland gaat wonen, bouw je dan nog wel AOW op of moet je dat op een andere manier regelen?

   Verwijderen
  3. Wij blijven wel gewoon in Nederland werken, dus ook belastingplichtig in Nederland. Zolang we hier werken krijgen we de HRA en bouw je pensioen op. Als we beide onze Nederlandse baan kwijtraken of we gaan volledig is duitsland werken valt dit wel weg.

   Verwijderen
 3. Twijfels voelen nooit goed. Meestal is er dan tijd nodig om beter de situatie langer te overdenken of er komt een beter aanbod waar je beiden gelijk enthousiast over bent.
  Ik hoor ook nogal eens dat het lastig is als je eenmaal in Duitsland zit om weer in Nederland een huis te kunnen kopen omdat je dan ineens met hogere kosten komt te ztten.
  Ik weet niet hoe oud jullie nu zijn maar stel dat je tegen je 60 e terug wil naar Nederland. Dan is het de vraag wat een geldvetrekker nog voor je wilt doen ( uberhaupt nog wel een hypoheek met je wilt afsluiten?).
  Woonplezier is erg belangrijk maar heb je echt een grote ruimte nodig? Hoeveel jaar zijn jullie kinderen nog bij jullie? Ik heb een klein huis gekocht na de scheiding en ben er erg blij mee nu de kinderen niet meer thuis wonen. Het huis vergt weinig onderhoud en weinig ruimten om schoon te houden.
  Als je ouder wordt wil je graag andere dingen doen dan je huis te onderhouden.
  Ik wens jullie alle rust met overdenken. Jullie zijn de enigen die kunnen bedenken wat het beste bij jullie past.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vriend is 32 en ik ben 30 en we hebben een zoon van 7, de hebben in de toekomst wel plannen voor gezinsuitbreiding

   Verwijderen
 4. Bij twijfel niet inhalen zegt mijn vriendin altijd.
  Wat voor mij wel een puntje zou zijn is de lange reistijd vanaf de woning in DL stel je krijgt een tweede kindje.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een nichtje van ons wat in Duitsland woonde is nu haar kind naar school moet,ook weer in Nederland komen wonen. Zelf zou ik geen moment twijfelen en in Duitsland gaan wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een nichtje van ons wat in Duitsland woonde is nu haar kind naar school moet,ook weer in Nederland komen wonen. Zelf zou ik geen moment twijfelen en in Duitsland gaan wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt mij dat je zoontje niet echt integreert in de buurt als je in Duitsland woont en hem op een Nederlandse school doet. Lastig ook, als je zelf besluit (deels) te stoppen met werken als er nog een tweede kindje komt en je de kinderen alsnog over de grens naar school moet brengen.
  Voor mij zou een korte reistijd woon-werkverkeer een heel belangrijke factor zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die reistijd vind ik fors. Ik heb ooit een jaar lang 1,5 uur heen en 1,5 uur terug moeten reizen naar werk en was opgelucht dat ik daar weg kon. Want 1,5 uur? Dat is 3 uur per dag, 15 uur per week, 675 uur per jaar bij full-time. Dat is bijna een hele maand per jaar full-time reizen? Beetje gechargeerd, maar ... toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind anderhalf uur enkel reizen om naar het werk te gaan veel te veel. Per slot van rekening ben je dan per dag 3 u 'onderweg'. Als jullie gezin uitbreidt, wordt het zowiezo veel drukker en heb je meer tijd nodig voor de kinderen, het huishouden,.... Onze oudste heeft drie kleine kinderen en verliest per werkdag in totaal 3 u verplaatsingstijd. Ze heeft het dan ook enorm druk en het is kunst en vliegwerk om de kinderen op tijd van en naar school, van en naar de crèche te brengen en zelf nog tijdig op het werk aan te komen. Als ze 10 minuten later uit het werk buiten is, of als er onder de weg oponthoud is, raakt ze amper op tijd op de school en de crèche.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wanneer ik over iets twijfel maak ik een lijstje met voors en tegens. Als ze even lang zijn hier punten aan geven al naar gelang hoe zwaar het voor jullie weegt. Hierna kun je een beslissing nemen of er nog een nachtje over slapen. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen

nieuwe baan

Een aantal maanden geleden zat ik al te twijfelen.. wel of niet op zoek naar een andere baan. Inmiddels is het zover, 2 weken geleden ben i...