woensdag 31 juli 2019

gas/elekraverbruik en teruglevering zonnepanelen

Elke week zal ik een blog schrijven over ons energieverbruik. En uiteraard ook wat onze zonnepanelen terug leveren.


Wij zijn een gezin van 4 personen. Man, vrouw, jongen van 10 jaar en een meisje van inmiddels 10 weken.
Ik kan wel zeggen dat wij absoluut niet zuinig zijn met energie.
We gebruiken zo'n 1800 m3 gas per jaar en zo'n 3500 kWh elektra per jaar.


Op 19 Juli hebben wij "slimme meters" gekregen en is het wat makkelijker om bij te houden hoeveel verbruik we hebben en wat we terug leveren.


Ter informatie:Wanneer je zelf energie opwekt dan kun je dit direct zelf weer gebruiken in- en rondom je woning. De elektriciteit die je niet meteen gebruikt, lever je via de aansluiting terug aan je energieleverancier. Dit heet terug levering.
Als je op een gegeven moment zelf meer elektriciteit gebruikt dan dat je zonnepanelen opwekken, dan gebruik je elektriciteit van de energieleverancier.
De terug geleverde en verbruikte hoeveelheid elektriciteit wordt dan op jaarbasis tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen.


Als blijkt dat je meer elektriciteit terug hebt geleverd dan je hebt verbruikt (overschot aan terug levering) dan ontvang je voor de extra terug geleverde elektriciteit een terugleververgoeding van je energieleverancier. (dit is meestal veel lager dan dat je zelf betaald per kWh). Vandaar dat je nooit meer zonnepanelen moet plaatsen dan je zelf aan elektra verbruikt op jaarbasis.
verbruik van 19-7-2019 tot 26-7-2019: (1 week)


elektraverbruik: 26 kWh
gasverbruik: 5 m3
terug levering: 97 kWh


Het was voor de terug levering een zeer fijne week, met een aantal dagen flink wat zonneschijn.
Helaas hebben we wel gemerkt dat als het zeer warm is, meer dan 40 graden, de zonnepanelen minder opleveren.
De meest gunstige dag qua productie van de zonnepanelen was dinsdag 23 Juli, een productie van 23,88 kWh. En de slechtste dag qua productie was zaterdag 20 Juli met een productie van 11,22 kWh.
Afbeelding van Colin Behrens via Pixabay

3 opmerkingen:

  1. Leuk om te volgen. De 1e week is erg netjes qua verbruik, wij zitten daar net iets onder. Willen jullie nu ook gaan minderen met energverbruik, of is dat niet de bedoeling?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heeft niets te maken met energieverbruik maar o wat zou ik graag weten waar dat lampje te verkrijgen is,zo pakkend dit lampje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is het elektraverbruik, dat wat de meter aangeeft of je werkelijk verbruik. Doordat je teruglevert, is het verbruik dat je op je meter ziet niet je werkelijke verbruik, omdat je ook energie verbruikt op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken. Je zou hier eigenlijk nog het verschil tussen wat de zonnepanelen hebben opgewekt en wat je terug hebt geleverd bij op moeten tellen voor het werkelijk verbruik.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijne dagen

Wij wensen jullie fijne feestdagen. Geniet, en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.