maandag 12 september 2016

onze hypotheek

Wij wonen inmiddels alweer ongeveer een maand in onze koopwoning en elke dag voelen wij ons gelukkig en gezegend dat we in deze woning mogen wonen. 

We hebben de sleutels van onze oude huurwoning ingeleverd bij de woningbouwvereniging, helaas zijn we daar nog niet compleet klaar, omdat de nieuwe bewoner onze schuttingen en bestratingen niet over wil nemen, moeten we nog terug om alles eruit te halen....balen...


Tijd om jullie mee te nemen in onze hypotheek:

Man en ik verdienen samen zo rond de 3000 euro netto per maand, soms iets meer, soms iets minder, het ligt eraan hoeveel ik werk.
Wij konden een totaalbedrag lenen van zo'n 220.000 euro. Daar hebben wij bewust niet voor gekozen. Je kunt immers niet in de toekomst kijken en je weet ook niet wat er in de toekomst gaat gebeuren.
Wij hebben dus alleen het inkomen van man gebruikt om een hypotheek te kunnen krijgen.

Wij hebben een annuiteiten hypotheek van in totaal 145000 euro met een looptijd van 30 jaar. Tegen een rente van 1,9% voor 10 jaar vast. Wij betalen hiervoor maandelijks 530 euro per maand.

Onze verwachting is dat de rente op dit moment wel op zijn laagst is en dat over 10 jaar de rente flink wat omhoog zal gaan. Ons streven is om over 10 jaar nog een hypotheek te hebben van 75.000 euro. Mocht er dan een inkomen wegvallen en de rente gaat omhoog  (in het allerergste geval) is het voor ons nog te doen om de hypotheek te kunnen blijven betalen. Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met onderhoud aan de woning op de langere termijn. Kunnen we dat in het ergste geval nog betalen? 

Doordat we nu een laag bedrag betalen aan hypotheek en we ook niet afhankelijk zijn van de hypotheekrenteaftrek. Is het op dit moment voor ons mogelijk om maandelijks lekker te leven en voldoende te sparen. We willen (zolang we het niet nodig hebben) de hypotheekrenteaftrek jaarlijks uit laten betalen, zodat we dit kunnen gebruiken voor extra aflossing.

Ik hoop dat jullie begrijpen dat het voor ons op dit moment een bewuste keuze is geweest om een goedkopere woning te kiezen en onze hypotheek op 1 inkomen af te sluiten.
Op dit moment zitten de huizenprijzen in de lift en is de rente erg laag. Iedereen die nu een huis koopt, koopt een woning voor teveel geld en kijkt wat ze op dit moment kunnen lenen en lenen ook het maximale bedrag. Zonder daarbij na te denken of ze na de rentevaste periode, als de rentes weer omhoog gaan,  het meestal veel hogere maandbedrag nog kunnen betalen.
Als je nu een hypotheek hebt met een rente van 2 % en je betaald 800 euro per maand en over 10 jaar is de rente 5%. Dan zul je zo'n beetje het dubbele gaan betalen. Kun je dan nog 1500 euro betalen? 
Nu ik hier zo over na zit te denken. Is dit scenario helemaal niet ter sprake gekomen tijdens ons adviesgesprek met de bank.....

10 opmerkingen:

 1. Heerlijk zulke lage lasten, hier verdiend manlief alleen 3360 euro maar onze hypotheeklasten zijn bruto 1525 euro.. toch hebben wij het heel ruim verder. we lossen zelfs nog extra af daarmee. Gr.Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mag ik vragen waarom je de hypotheekrente niet langer hebt vastgezet? Als je over 10 jaar hypotheekvrij wil zijn en flink gaat aflossen dan snap ik de keuze voor 10 jaar vastzetten (lage rente en daarna klaar). Maar je schrijft dat je over 10 jaar nog €75000 hyp denkt te hebben en dat de kans groot is dat de rente dan veel hoger is. Waarom dan de rente niet langer vastzetten.? Ik weet niet wat het scheelt hoor in rente als je had gekozen voor bijv 15 of 20 jaar vast.... Ik ben benieuwd naar jullie denkwijze. Geniet van jullie huis.

  Mvg,

  Li

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het verschil was echt veel te groot. Bij 10 jaar betaalden we 1,9% en bij 15 jaar betaalden we 3% en bij 20 jaar 3,2%. Het verschil tussen de percentages was gewoon te groot. En we streven er ook naar om over 10 jaar hypotheekvrij te zijn maar 75000 euro over 10 jaar is echt het doel wat we minimaal willen halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oké. Wat een renteverschil ja. Wie weet valt het over 10 jaar wel mee wat het percentage is.

   Verwijderen
 4. Dank voor je uitleg!

  Groet,

  Li

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed gedaan!!!
  Wij hebben het destijds ook zo gedaan, en raad eens... na 2 jaar werd ik zeer ernstig ziek en 100% afgekeurd. Een duurder huis zou ons echt de das om gedaan hebben. En nu... financieel in elk geval weinig aan de hand. Nogmaals: goed gedaan! Vrgr, Carolina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. super!
  hier in de randstad zijn er nauwelijks huizen onder de 2 ton te koop.. wij zijn ook van huur naar koop gegaan.. geluk dat er iemand gedwongen moest verkopen.. voor 225.000 een hoekhuis kunnen kopen met voor randstad begrippen ruime tuin, een enorme kelder onder het huis (mijn opvangruimte voor mijn gastkinderen, ik ben gastouder) een speeltuin voor het huis, heerlijk huis! wij hebben voor ons doen dus wel een "tophypotheek" van 235.000... maar dit kunnen we zelfs van alleens mans salaris nog makkelijk alleen betalen (wij verdienen ongeveer evenveel als jullie, maar ik ben zzp gastouder en mn man in loondienst met veel overuren die hij uitbetaald krijgt.. maar je hebt nooit zekerheden idd.. ) hypotheek kost ons bruto 948 per maand (dit jaar 354 hra, volgend jaar minder)

  een kleiner huis zou in mijn geval ook betekenen stoppen met werken als gastouder.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De aftrek stijgt natuurlijk ook mee met je lasten, dus als je bruto 800 betaalt en over 10 jaar bruto 1500, dan is het verschil netto niet 700. Maar los daarvan hebben jullie groot gelijk. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en als je niet meer nodig hebt, waarom zou je jezelf dan mogelijke problemen op de hals halen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het zelf ook erg prettig om de hypotheekrenteafrek jaarlijks te laten uitbetalen. Wij hebben het in de afgelopen 10 jaar gebruikt voor vakanties, verbouweingen, etc. Nu we in het tweede decennium (klinkt al lang) van onze hypotheek zitten en we serieus naar alle financiële zaken aan het kijken zijn gaan we dit ""potje" gebruiken voor structurele aflossingen op ons aflossingvrije gedeelte.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijne dagen

Wij wensen jullie fijne feestdagen. Geniet, en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.