zaterdag 30 april 2016

pesto maken met restjes

Soms heb je wel eens restjes , dan is elke keer de vraag wat je ermee moet....
Dat heb ik eigenlijk altijd met verse spinazie. Op de een of andere manier hou ik altijd verse spinazie over. En om het dan te verwerken in een smoothie,  word op een gegeven moment ook zo saai.
Daarom gebruik ik mijn overgebleven spinazie altijd om pesto van te maken. Ik geef je hierbij mijn makkelijke recept:

Men neme :
* 2 handen vol spinazie
* een paar takjes basilicum 
* een teentje knoflook
* wat overgebleven kaas ( geraspt, of een blokje, de soort maakt niet zoveel uit, zolang het maar harde kaas is)
* wat zout en eventueel wat peper voor de smaak
* olijfolie.


Ikzelf gebruik altijd een hulpstuk voor op de staafmixer, maar je kunt het net zo makkelijk maken in een vijzel,  dit kost alleen meer tijd en kracht en het wordt niet zo fijn.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de mixer en laat even draaien. Stop als je de pesto zelf goed vind qua grofheid. Proef of het goed is en anders voeg maar smaak zout en peper toe. Hou je van wat meer olie, voeg dan nogmaals wat olie toe en laat nog even draaien.






Je zou , zoals in het originele recept, pijnboompitten toe kunnen voegen. Ik heb dit nooit standaard in huis, vandaar dat ik het heb weggelaten.
Ook kun je het volledig maken met alleen basilicum en zonder spinazie, ,mijn zoon vindt dat qua smaak nog iets te sterk, en door de spinazie wordt de smaak milder.

Je kunt de pesto eten door brood te dopen in de pesto. Ook is het heerlijk ipv boter op een broodje kaas of een tosti pesto kaas.
Door pasta beetgaar te koken en daar doorheen een paar lepels pesto en afmaken met een beetje geraspte kaas, heb je een heerlijke warme maaltijd.


Eet smakelijk

vrijdag 22 april 2016

zou het dan toch?...... of toch niet?

Het begint inmiddels net een soap te worden, met een wekelijkse aflevering.

Om eerlijk te zijn hebben wij de moed opgegeven voor een huis en hypotheek in Duitsland. Maar omdat we zelf toch wel het gevoel willen krijgen dat we er alles aan hadden gedaan, hadden we gisteren nog met 2 banken een afspraak en het leuke was ook nog dat onze eerdere bankdame bij ons had aangegeven dat ze met 1 van deze banken al had overlegd en dat een hypotheek niet mogelijk zou zijn omdat ik geen vast contract zou hebben.

Het kostte gisteren nog heel wat planning want zoon moest natuurlijk naar school en wij moesten beide werken. We hadden afgesproken dat vriend mij op kwam halen van het werk, we snel naar huis zouden rijden om zoon op de halen van de bso en dan gelijk door de rijden naar de bank in duitsland.
we hadden het net aan gered.

Wij hadden eerst een afspraak met dezelde bank mevrouw waar onze bank dame al contact mee had gehad.
we hebben haar het hele verhaal uitgelegd en alle bewijsstukken ook laten zien (rekeningoverzichten,loonstroken,werkgeversverklaringen,intentieverklaringen en alles omtrent het grond en het huis). Ze keek erna alsof ze ons voor de eerste keer zag en met ons, onze papieren.
Deze medewerkster van de bank gaf aan dat het niet mogelijk is omdat ik geen vast contract heb, maar dat er wel een andere manier is om dat te omzeilen: mijn loon zou dan minstens een half jaar op een duitse rekening gestort moeten worden, zodat ze kunnen zien dat er daadwerkelijk genoeg geld binnenkomt....... Dat biedt in elk geval perspectief....

Daarna hadden we een afspraak met een kleine regionale bank en hadden we een afspraak met de directeur, wij zijn heel eerlijk geweest en we hebben het hele verhaal verteld.
Hij snapte ons probleem en gaf ook aan dat Duitse banken zeer wantrouwend zijn om Nederlanders tegenwoordig een hypotheek te geven. Dat komt omdat jaren geleden heel veel Nederlanders naar Duitsland verhuisd zijn en daar hele oude boerderijen hebben gekocht. Ze betaalden niet en de boerderijen moesten weer worden verkocht en de banken verloren daar veel geld op. 
Daarnaast zijn de eu regels op 21 maart j.l gewijzigd waardoor consumenten bescherming geldt, je moet meer eigen geld meebrengen en je kunt niet meer zoveel lenen.
We hebben er 3 uur gezeten en veel informatie gekregen. Hij heeft aangegeven wat het beste was qua hypotheek, heeft voor ons de bedragen en looptijd en alle cijfers op papier gezet en als wij het ermee eens waren ging hij alles doorsturen naar de toetsingscommissie.
Hij gaf zelf aan dat hij geen reden ziet waarom wij geen hypotheek zouden kunnen krijgen. Het zou zelfs kunnen dat het alleen op basis kan van het inkomen van vriend. Hij was erg positief en gaf aan dat alle dossiers die hij had doorgestuurd naar de toetsingscommissie,  iedereen een hypotheek had gekregen en dat hij als directeur ook veel insprake had. 

Om eerlijk te zijn geloven we er niet meer zo in, want alles hebben we natuurlijk vaker gehoord de laatste jaren.
We hebben al onze spullen al doorgestuurd naar onze eigen Nederlandse bank , zodat we kunnen kijken naar een woning in Nederland.

Voor nu heeft de directeur alles doorgestuurd en ontvangen we volgende week bericht ervan.
Afwachten maar weer.......zucht..

vrijdag 15 april 2016

hoofdstuk afgesloten

We zijn er kapot van, maar we hebben gisteren van de dame van de bank te horen gekregen dat we met onze contracten en intentieverklaringen geen hypotheek kunnen krijgen. Ze verlangen van ons beide een vast contract. En voor ons is dat (voorlopig) niet weggelegd. Vriendlief werkt al jaren voor hetzelfde bedrijf, maar contractueel zou hij nooit een vast contract kunnen krijgen. En omdat ik pas begonnen ben bij dit bedrijf, zou ik eerst 5,5 jaar kunnen werken en daarna pas een vast contract kunnen krijgen.

Voor ons houdt het wonen in duitsland voor een groot deel op.
We hebben besloten om zelf nog contact op de nemen met 2 verschillende banken om het daar te proberen, we geven de hoop nog niet op, maar we hebben er wel een hard hoofd in...

Plan B is dat we een woning gaan kopen in Nederland en deze zo snel mogelijk volledig af te lossen en dan deze woning weer te verkopen en de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van een woning in duitsland.

We wachten nu eerst af wat er uit de gesprekken gaat komen met de andere banken.

Word vervolgd.....

dinsdag 12 april 2016

ahhh nee, het zal toch niet?

Het hypotheek verhaal gaat verder..... en verder......en verder.....

Omdat het ons zelf niet lukte om bij verschillende Duitse banken een hypotheek te krijgen hebben wij nu een dame van de bank: deze dame doet namens ons de onderhandelingen over de hypotheek met verschillende banken. Misschien dat het voor deze Duitse dame makkelijker is om een hypotheek voor ons te verkrijgen dan  dat we zelf als Nederlanders naar een Duitse bank gaan...

Deze dame van de bank is inmiddels al bij 7 verschillende banken geweest en van de 7 , zijn er 6 die eigenlijk al gelijk aangaven niet met Nederlanders in zee te willen gaan... hoezo discriminatie !!!
Er was echter een bank die aangaf geen bezwaar te hebben en is ook bereidt ons een hypotheek te geven mits ik een vast contract of intentie verklaring kan overleggen. Helaas is dat voor mij dus niet mogelijk, aangezien ik bij dit bedrijf pas vorig jaar november begonnen ben.  Chips en vloek en nog maar een keer chips...en doe dan nog maar een keer vloek erachteraan..
Deze bank heeft wel aangegeven dat ze het zeer knap vinden dat wij , als nog jonge mensen , genoeg geld bij elkaar hebben kunnen sparen om het stuk grond zelf te financieren, helaas kopen we daar geen huis van..
Ik heb nog wel bij mijn werkgever kunnen regelen dat ze een schriftelijke verklaring hebben opgesteld, waarin staat dat ze de intentie hebben om mijn contract, als deze afloopt,  te gaan verlengen. 
De dame van de bank heeft het naar  de bank gestuurd gisteren en nu is het (weer) afwachten of de bank daarmee akkoord gaat. En of er überhaupt een bank is die ons als Nederlanders een hypotheek wil geven.

Het is hier alles behalve relaxt en de spanningen gieren de laatste weken echt door ons lijf.

maandag 4 april 2016

Maart was een dure maand

Gisteren de maand Maart afgesloten en wat zijn wij geschrokken van onze uitgaven.

Doordat ik de fulltime cursus van mijn werk had, had ik ook wat extra inkomen. In totaal ongeveer 500 euro meer dan mijn normale maandloon.

De grootste uitgavepost was toch echt onzelf en de auto. De auto had gedurende de maand regelmatig wat knipperende lampjes op het dashboard, die normaal gesproken niet horen te knipperen. Daarnaast moest hij een grote beurt en al met al waren we zo'n 300 euro voor de auto kwijt.

Vriend en ik zijn beide brildragend en ik merkte de afgelopen weken dat mijn ogen toch wel erg achteruit gingen. Ik moest dus een nieuwe bril, mijn ogen waren in 2 jaar tijd 2x zo slecht geworden. Een bekende brillenzaak had een leuke actie dat je alleen het montuur hoefde te betalen en de glazen dan gratis kreeg. Ik heb altijd een randloos montuur en die was door deze actie de helft goedkoper dan anders. Ook vriendlief heeft nu een nieuwe bril. De kosten hiervan waren ook bijna 300 euro.

Daarnaast had de kinderopvang in de eerste week van maart de opvang uren van januari van onze rekening afgeschreven en aan het einde van maart de opvang uren van februari. Hierdoor hebben we 2 opvang maanden in 1 maand betaald.
De kinderopvangtoeslag van de belastingdienst heb ik altijd zeer laag staan. En na afloop van de opvangmaand geef ik de daadwerkelijke uren door. Deze moeten dan nog verwerkt worden en dit neemt ook 5 weken in beslag waardoor we de maand erop pas de kosten ervoor terugkrijgen.

Al met al hebben we zo'n 1000 euro extra uitgegeven dan normaal.

Het positieve was wel dat we ondanks de extra kosten toch in maart 1500 euro konden sparen.

Hoe is jullie maand vergaan?

vrijdag 1 april 2016

met mijn hoofd er niet bij..

Afgelopen woensdag was de dag dat ik 2 gaatjes moest laten vullen bij de tandarts, voor het eerst in mijn leven weet ik nu hoe dat voelt...
Ik zag er als een berg tegenop en heb s'morgens zelfs even besloten om gewoon maar niet te gaan. Het was tenslotte ook nog eens mijn verjaardag. Mezelf toch maar een schop onder mijn kont gegeven en ben gegaan. Dat ik daar toevallig een oudere dame trof die de hele tijd riep dat ze in het slachthuis was beland hielp niet echt mee moet ik zeggen. Maar voordat ik het wist lag ik al in de stoel met een spuit ik mijn mond. De eerste prik was erg gemeen, maar daarna voelde ik de hele behandeling niet meer. Ze is in totaal 1,5 uur bezig geweest met 1 kies, die wel echt helemaal achteraan zit en waar ze heel moeilijk bijkon. Het resultaat is heel mooi geworden en pijn heb ik woensdag niet gehad. Zo veel te anders was het gisteren. Ik drink op het werk hete thee en ik kreeg een pijnscheut door de vulling. Ik heb de hele dag pijn gehouden en vanmorgen was het weg.
volgende week moet ik terug voor de andere kant en dan ben ik er voorlopig weer een jaar vanaf.

Ik merk op mijn werk dat ik er met mijn gedachten niet bijben . Ik zit steeds met mijn hoofd bij ons nieuwe huis en of we wel een hypotheek kunnen krijgen. In theorie hebben we genoeg vermogen om het stuk grond en bijbehorende kosten te betalen. Dus zouden we het al kunnen kopen. Maar wat heb je aan een stuk grond als je geen geld kunt krijgen om het huis erop te bouwen? . 
Onze contactpersoon van de bank had alles al doorgestuurd en zelf had ze aangegeven dat het ongeveer een week tot 10 dagen gaat duren voordat zij bericht kreeg of het wel of niet mogelijk is. De week is inmiddels al voorbij, we gaan er maar vanuit dat we volgende week pas weten waar we aantoe zijn. Ik hoef vandaag alleen nog de hele dag te werken en dan heb ik weekend, nog even een dag mijn koppie erbij houden dus.....

Fijne dagen

Wij wensen jullie fijne feestdagen. Geniet, en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.